Stadswandeling

In de voetsporen van Guicciardini

1) Grote Markt: stedelijke macht

Het prachtige stadhuis in renaissancestijl is het belangrijkste symbool van de stedelijke macht. Het werd in de periode 1561- 64 gebouwd door architect Cornelis Floris De Vriendt. Op de gevel zien we onder meer het jaartal 1565 (het jaar van de inhuldiging) en de wapenschilden van het markgraafschap Antwerpen en van het hertogdom Brabant. Op het gelijkvloers waren winkeltjes gevestigd, die verhuurd werden om de kosten van de bouw te drukken. Oorspronkelijk was de binnenplaats open; pas in de 19de eeuw werd die overdekt.

De meeste huizen op de Grote Markt boden vroeger onderdak aan gilden en ambachten. Het bestuur van een gilde was er gehuisvest en er werden vergaderingen en banketten georganiseerd.


2) Kammenstraat /Lombardenvest: de wijk van de boekdrukkers

We gaan door de Vlaaikensgang en komen uit in de Hoogstraat. Ga naar links en volg de Hoogstraat tot aan de hoek met de Heilig Geeststraat. Loop door de Heiliggeeststraat tot op de Vrijdagmarkt. Die wordt gedomineerd door het Museum Plantin-Moretus, voormalige woning en bedrijfspand van de beroemde drukkersfamilie. Plantin vestigde zich daar echter pas in 1576.

We lopen verder via de Steenhouwersvest tot aan de Kammenstraat.

In 1566 was Plantins groeiende bedrijf gevestigd in een aantal huurhuizen in het blok Kammenstraat/Gierstraat. In dat jaar bezat hij reeds zeven drukpersen, voor die tijd bijzonder veel. De wijk rond de Kammenstraat was in de 16de eeuw het centrum van de boekproductie: de meeste drukkerijen, boekbinders en boekhandels waren er gevestigd. Ook de fictieve drukkerij/boekhandel De Swerte Roos bevindt zich hier. Op een dag gaat Maarten Serclaes op bezoek bij zijn vroegere patroon Plantin.

   

3) Meir: Antwerpse handelsgeest

We slaan de Everdijstraat in en lopen via Lombardenstraat, Lombardenvesten Wiegstraat tot op de Meirbrug. Hier werd Plantin in 1554 overvallen en door messteken zwaar verwond. Dat leidde ertoe dat hij zijn ambacht als boekbinder niet meer goed kon uitoefenen. Hij besloot dan zijn kans als drukker te wagen...

Plantin woonde toen in de Twaalfmaandenstraat, die naar de ‘Nieuwe Beurs’ leidde.

Het huidige gebouw is een 19de-eeuwse reconstructie.

In het oorspronkelijke gebouw, uit 1531, baatte Plantins tweede dochter Martina samen met haar moeder Jeanne een winkeltje in kant en linnen uit.

Vlakbij de Meirbrug, aan de Schoenmarkt, bevond zich een beroemde herberg, ’t Geschildert Huys.

 

4) Keizerstraat: 16de-eeuwse koopmansresidenties We lopen via Eiermarkt-Melkmarkt en Wolstraat tot aan de hoek van de Keizerstraat. In de 16de en 17de eeuw was dit een prestigieuze straat waar veel welgestelde kooplui woonden. Getuige daarvan is het Museum Rockoxhuis op nr. 10-11.

Ook de bekende dichteres Anna Bijns (1493-1575) woonde in deze straat. Ze had een bescheiden schooltje in haar huis ‘Het Roosterken’. Een plaquette aan huisnr. 61 herinnert daar nog aan.

 


Daarna volgen we de Minderbroedersrui en via Jeruzalemstraat , Lange Koepoortstraat en Zirkstraat tot de Hofstraat, via de Wisselstraat terug naar de Grote Markt. 

Met een gids zie je meer!


Wilt u graag een wandeling door het 16de-eeuwse Antwerpen maken? Kunsthistorica en gids Kathleen Joris begeleidt u op de wandeling ‘In de voetsporen van Guicciardini’ en toont u alle bezienswaardigheden uit de 16de eeuw. Het parcours verschilt enigszins van het hier uitgestippelde traject en u krijgt een deskundige uitleg over gebouwen en monumenten, aangevuld met boeiende weetjes over het leven in de ‘Gouden Eeuw’.

De wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, begint op de Grote Markt en brengt u onder meer langs de Vlaaikensgang, het Plantin-Moretusmuseum, de Sint-Andrieskerk, de kathedraal... en als u wenst, eindigt uw gids in een historische taverne. Het traject kan aangepast worden aan de wensen van uw groep.

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met Kathleen Joris: joris.kathleen01@gmail.com
Max. 16 personen.