Moord buiten de stadsmuren

Gazet van Antwerpen, 1 februari 2012

Greet Bauweleers schrijft met 'Gebroken' historische thriller over Antwerpen

Veel historische thrillers spelen zich af in Engeland, maar Greet Bauweleers schreef een boek dat zich in het Antwerpen van de zestiende eeuw afspeelt.
Vanaf deze week ligt het boek in de winkel.

Zelf is historica Greet Bauweleers al jaren een grote fan van historische thrillers, maar nu is er dus een exemplaar met haar eigen naam op de kaft.
"Ik heb geschreven wat ik zelf graag lees", vertelt ze in een café op de Grote Markt, waar je je met half dichtgeknepen ogen zo een paar honderd jaar terug in de tijd waant. "Veel van die boeken die ik goed vind, spelen zich in het buitenland af. Het leek me fijn om zelf iets te schrijven met Antwerpen als decor."

En dat deed ze dan ook. Boekdrukker Plantijn en zijn dochter Martine komen in het verhaal voor, hoofdpersonage Caroline woont in de Keizerstraat, en via de Rode Poort die vroeger in de buurt van de Paardenmarkt stond gaat ze naar de boerderij van haar pleegmoeder Stanske. Het verhaal speelt zich af in 1566, een welvarende periode voor Antwerpen, maar ook een tijd waarin de religieuze spanningen hoog opliepen en ketters werden vervolgd.

Greet Bauweleers studeerde geschiedenis in Brussel, werkte voor verschillende uitgeverijen, volgde een opleiding voor stadsgids en geeft nu Nederlandse les aan anderstaligen in Deurne. De liefde voor geschiedenis en taal zijn er dus altijd al geweest.
"Natuurlijk is het verhaal fictief, met verschillende psychologische lagen, maar ik wilde wel dat de historische context klopte. Daarom heb ik historische publicaties gebruikt en heb ik advies gekregen van historici als Guido Marnef en Hugo Soly."

Beeldenstorm in kathedraal

In het verhaal vindt hoofdpersonage Caroline samen met haar minnaar Gianni het dode lichaam van diens schoonzus Johanna. Het is Gianni's zakenpartner Maarten die op zoek gaat naar de dader en tijdens de beeldenstorm in de kathedraal ontdekt wie het gedaan heeft. Greet Bauweleers: "Vroeger werd de beeldenstorm door historici vaak gezien als spontane volkswoede. Guido Marnef heeft in zijn werk aangetoond dat die acties door calvinistische leiders georkestreerd waren. Dat heb ik in mijn boek dan ook zo beschreven."

Er zitten meer leuke weetjes in voor mensen die een beetje thuis zijn in de geschiedenis van Antwerpen.
Tijdens een dinertje in het boek, is Johannes Goropius Becanus - of gewoon Jan Van Gorp - een van de gasten. "Dat is de man die verkondigde dat Antwerps de oertaal is, en dat Adam en Eva al Antwerps spraken.
Tijdens dat diner vertelt hij daarover.
Sommige gasten vinden dat onzin, andere zien er wel iets in."

Tijdens het schrijven, dat ongeveer een jaar duurde, tuurde Greet Bauweleers heel veel naar de historische kaart van Antwerpen van Vergilius Bononiensis. Aan de rand van de stadswal, staat daarop een klein figuurtje getekend dat ganzen uit de lucht schiet, terwijl zijn hond de vogels gaat ophalen. Tijdens een van de scènes is een van de hoofdpersonages daar getuige van. Die kaart was trouwens een belangrijk houvast voor de schijfster.
Wegdromen gaat nu eenmaal beter met wat afbeeldingen erbij. "Daarom heb ik ook een oude gravure van Antwerpen in het boek laten opnemen.
Dan kunnen de lezers ook zien wie waar woont en hoe de stad eruitzag."

Samen met een collegastadsgids is Greet Bauweleers ook een wandeling door Antwerpen aan het uitzetten. "In de voetsporen van Guicciardini, heet die wandeling.
Een personage dat in het boek voorkomt en dat ook echt heeft bestaan.
Hij maakte de eerste volledige beschrijving van de Nederlanden.
Ik gebruik in het boek ook passages uit zijn teksten. Voor de wandeling nemen we een aantal citaten, die de mensen naar historische plekken in de stad leidt. Vanaf half februari staat er meer informatie op de site van Manteau-WPG."

Tweede moord

Voor Greet Bauweleers was het een leuke verrassing dat uitgeverij Manteau meteen enthousiast was om haar boek uit te geven. Ze heeft ook al plannen voor een tweede boek, dat zich een jaar later in Antwerpen zal afspelen. "Het staat los van het eerste, maar er is wel opnieuw een moord gepleegd. De precieze plot ben ik nog aan het uitwerken."

De historica hoopt dat veel mensen het boek willen lezen. "Iedereen die van thrillers houdt in de eerste plaats, maar voor de mensen die houden van de geschiedenis van Antwerpen is het extra leuk dat het verhaal zich hier afspeelt."

Gebroken, Manteau, 19,95 euro

MAAIKE FLOOR
© 2012 Concentra